Hirvatistan Konsolosluğu & Vize

Hırvatistan seyahatin de bulunacak olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bu ülkeye gerçekleştirecekleri seyahatleri öncesi Hırvatistan vizesi almaları gerekmektedir. Hırvatistan, 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren Avrupa Birliği üyesi bir ülke olurken iki ülke arası seyahatler de vize uygulamaları geçerli olmuştur.

T.C. Umuma mahsus Pasaport sahipleri Hırvatistan seyahatlerinde vize almak zorundadırlar. Bununla birlikte Yeşil pasaport, Diplomatik pasaport ve Gri pasaport sahipleri 90 güne kadar Hırvatistan vizesinden muaf tutulmaktadırlar.

Hırvatistan Büyükelçiliği Ankara, Hırvatistan Başkonsolosluğu İstanbul, Hırvatistan vizesi ile ilgili hizmetler verirken yine Hırvatistan Başkonsolosluğu tarafından akredite edilmiş firmalar aracılığıyla Hırvatistan vizesi başvurularında bulunulabilecektir. Türkiye Cumhuriyeti resmi pasaport sahibi kişiler ise 180 gün içerisinde 90 günü geçmeme ön koşulu ile Hırvatistan vizesinden muaftır. Hırvatistan Konsolosluğunun ekspres vize uygulaması bulunurken, Hırvatistan vizesi normal prosedür şeklinde başvuru yapılması halinde 15 ila 40 iş günü, Hırvatistan ekspres vize işlemleri için başvuru yapılması halinde ise 3 iş günü içerisinde alınabilecektir.

Hırvatistan vizesi, Schengen vizesi değildir fakat Schengen vizesi ile Hırvatistan’ a giriş yapılabilecektir. Schengen vizesi ile Hırvatistan'a giriş koşulu yeterli kalış süresine sahip Schengen vizesinin çift veya çok girişli olmasıır. Tek giriş hakkı verene Schengen vizesi ile Hırvatistan sınırlarına giriş yapılamamaktadır. 

 

Hırvatistan Konsolosluğu, Hırvatistan Vize Var mı?

Hırvatistan 2013 yılından itibaren Avrupa Birliği üyesidir. Bu tarihten itibaren iki ülke arası karşılıklı vize uygulamaları bulunurken, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Hırvatistan vizesi almaları zorunludur.

Hırvatistan Konsolosluğu, Hırvatistan Vizesi Nasıl Alınır?

Hırvatistan vizesi, şahsen yapılmakta olup Hırvatistan Konsolosluğuna veya Hırvatistan Konsolosluğu tarafından akredite edilen vize merkezleri aracılığı ile yapılabilmektedir. 

Hırvatistan Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Hıravatistan vizesi için gerekli evraklar seyahat amacına, vize türüne, kalış süresine göre değişebilmektedir. Hırvatistan vizesinin seyahat amacına uygun şekilde talebi kısa süreli vize başvurularında Hırvatistan turistik vize, Hırvatistan ticari vize, Hırvatistan aile ve arkadaş ziyareti ve Hırvatistan transit vize kategorilerinde olmaktadır. Bu vize türlerinde ortak evraklar olmakla birlikte vize çeşidine özel evraklar da talep edilmektedir. Vize işlemlerinde zaman kaybı yaşamamak için tüm evrakların eksiksiz hazırlanması gerekmektedir. 

Hırvatistan vizesi için gerekli olan pasaportun seyahat sonrası en az 3 ay geçerli olması talep edilir. Vize etiketinin işlenebilmesi için boş sayfalarının olması ve yıpranmamış olması tavsiye edilir. Pasaportun içeriği kimlik bilgilerinizle uyumlu olmalıdır. Evlilik veya boşanmadan dolayı soyadı değişikliği söz konusu olduğu durumlarda güncel duruma uygun değişiklik yapılarak başvuru yapılmalıdır.

Biyometrik fotoğrafınızın 35x45 mm ölçülerinde olması yüzü gizleyecek unsurların olmaması gerekmektedir. Fotoğrafın gereken kriterleri karşılamadığı durumlarda yeniden talep edilebilmektedir. 

Hırvatistan vizesi talep dilekçesi Türkçe veya İngilizce kabul edilebilmektedir. Başvuru sahibinin imzasını taşıması gereken Hırvatistan vize talep dilekçesi çalışanların vize başvurularında firma yetkilileri, ev hanımı ve öğrenciler gibi gelirini belgeleyemeyen kişilerin sponsorlarından da ayrıca dilekçe talep edilmektedir. Hırvatistan vize talepe dilekçesi seyahat gidiş-dönüş tarihlerini e gerekli görüldüğünde konaklama bilgisini içerir. Ancak seyahat amacını mutlaka belirtilmesi gerekmektedir. 

Şirket evrakları çalışanlar ve şirket sahiplerinden talep edilen, ticari ve turistik veya aile ziyareti vizesi başvurularında hazırlanmaları gerekmektedir. Vergi levhası, ticari sicil gazetesi, orijinal faaliyet belgesi ve firmanın imza sirkülerini içeren şirket evrakları aaliyet belgesi dışındaki evraklar fotokopi olarak kabul edilebilmektedir. SGK işe giriş bildirgesi, son 3 aya ait maaş bordroları da şirket evrakları arasında yer almaktadır.

Güncel banka hesap dökümleri son 3 aya ait olmakla birlikte içinde seyahat süresinde yeterli miktarda parar olmalıdır.

Hırvatista vize davet mektubu, ticari ve özel ziyaretler için gereklidir. Hırvatistan aile ve arkadaş ziyareti vizesi için gereken davetiye davet eden şahıs tarafından hazırlanır ve orijinal olarak gönderilir. Ticari vize için gereken davetiye ise firma yetkilisi tarafından hazırlanır ve orijinal olarak başvuruda ibraz edilmelidir.

Hırvatistan Konsolosluğu ve Hırvatistan Büyükelçiliği bu evraklara ek olarak evrak talebinde bulunabilmektedir.

Hırvatistan vize randevusu

Hırvatistan vizesi için gerekli evraklar Hırvatistan vize randevusunda Hırvatistan Konsolosluğuna veya vize başvuru merkezine sunulmaktadır. Hırvatistan vize randevusunda başvuru sahiplerinin şahsen bulunması ve parma izi ibrazında bulunmaları gerekmektedir. Vize çıkış süresi vize randevusundan ortalama olarak 15 gün olarak belirtilmekle birlikte bu süre 60 güne kadar uzayabilmektedir. Seyahatinizden en fazla 3 ay öncesine kadar başvuru yapabilirsiniz. 

 

Hırvatistan Konsolosluğu, Hırvatistan Vize İşlemleri Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

- Hırvatistan vize işlemleri için kullanılacak olan pasaportlar son 10 yıl içerisinde alınmış olup Hırvatistan seyahat bitimi tarihi itibariyle en az 6 ay geçerliliği bulunmalıdır.

- Resmi pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü geçmeme ön koşulu ile Hırvatistan vize işlemlerinden muaftır.

- Hırvatistan vizesi sahibi Hırvatistan seyahatleri süresini kapsayan seyahat sağlık sigortası yaptırılması zorunludur.

Hırvatistan Konsolosluğu Resmi Web Sitesi: tr.mvep.hr